Door: Renate Sombroek op 18 maart 2013
Met de komst van de tablet heeft ook de ontwikkeling van het digitale magazine een vlucht genomen. Veel meer dan de PC haakt de tablet aan bij de wijze waarop iemand graag een magazine leest. De tablet heeft een prettige afmeting, die goed in de hand ligt. Het swipen van pagina's is een intuïtief gebaar, dat op bladeren lijkt. En de resolutie van de tablet maakt het mogelijk om prettig teksten te kunnen lezen. Ook de smartphone biedt mogelijkheden, met als eerste voordeel dat het apparaat altijd bij de hand is tijdens een verloren ogenblik. Bovendien is de trend dat de ook de resoluties van smartphones toenemen.
Meer dan een papieren versie is een online magazine geschikt om een verhaal te vertellen, dat de lezer écht raakt. Tekst, foto's, slideshows, animaties, video, muziek en gesproken tekst kunnen worden samengevoegd tot een overtuigende en interactieve beleving. Daarnaast, en meer praktisch, vallen de kosten van drukwerk en verspreiding bij een online magazine weg, zodat er meer ruimte blijft voor de productie van content.
Een online magazine kan veel meer zijn dan een doorbladerbare PDF. De PDF-standaard is oorspronkelijk ontwikkeld om documenten onafhankelijk van het gebruikte platform op gelijke wijze te kunnen presenteren, inclusief opmaak en afbeeldingen. Een standaard dus, vanuit het oogpunt van print. De navigatie en opbouw van doorbladerbare PDF's zijn niet geoptimaliseerd voor online gebruik. De bestanden bestaan vaak uit lange teksten die niet prettig lezen en waarbij je telkens moet in- en uitzoomen.
Hoe de rol van tekst en beeld in het online magazine zal gaan veranderen zal de toekomst moeten uitwijzen. Een trend is dat mensen steeds minder de tijd nemen om iets tot zich te nemen. Het lezen van lange teksten komt hiermee onder druk te staan. Aan de andere kant heeft tekst zich in de afgelopen eeuwen wel bewezen als een praktisch en snel medium. Multimedia is niet altijd beter. Ook moet rekening gehouden worden met de flexibiliteit van de lezers. Hoe snel kunnen en willen zij meeveranderen? Veel lezers zien ook op de tablet graag iets wat ze herkennen en snappen. Uiteraard zal het zo zijn dat er verschillende accenten en zienswijzen naast elkaar mogelijk blijven: kranten en tijdschriften hebben immers ook naast elkaar kunnen bestaan.